Fondation
Folon

14|10 > 04|02 Antonio Seguí

Een honderdtal werken: houtskoolschetsen, pastel- en inkttekeningen, collages, schilderijen en sculpturen. Een compact en kleurrijk oeuvre, vrolijk en kritisch, dat alle troeven heeft om u van uw sokken te blazen maar om u ook een glimlach te ontlokken.

Roger Pierre Turine

Wie kent hem niet, het grappige mannetje van Seguí met de deftige hoed en vastberaden stap, die niet alleen een Ahond achter zich aansleept, maar ook een hoop zonderlingen die kriskras door elkaar in de wirwar van steden rondlopen? Of nog: wat ontklede vrouwen met een arrogante gelaatsuitdrukking, of met een gehalveerd torso, die een massa kruisen die naar niets of niemand lijkt te kijken en met de das in de wind naar zijn onbekende lot rent.

Ja, Antonio Seguí is dat alles ongetwijfeld, maar hij is nog veel meer dan dat. Hij is al meer dan een halve eeuw een schilder en beeldhouwer met olijke humor, met vrolijke ironie, en met een scherpe blik op het gedeelde leven van mensen en dingen, zelfs van architectuur. Hij brengt er verslag over uit, en zijn werk krioelt van beeldende oplossingen, kleuren en visuele avonturen die net zo meesterlijk zijn als de verbazingwekkende veelheid van zijn beelden.

Antonio Seguí werd in 1934 in het Argentijnse Cordoba geboren. Hij ondernam zijn eerste Europese reis in 1951, en BBnadat hij een tijdje in Madrid verbleef, installeerde hij zich als een ijverige leerling in het Beaux-Arts in Parijs, terwijl hij tegelijk heel veel bleef reizen. In 1955 keerde hij naar Cordoba terug, waar hij rechten ging studeren en er zijn eerste schilderijen exposeerde. Vanaf dan werd zijn leven een wereld op zich: eerst werd hij cultureel attaché in Ecuador, daarna verliet hij zijn post voor een meer voldoening schenkende lange omzwerving doorheen Zuid-Amerika met als bekroning tientallen tentoonstellingen.

In 1963 gooide hij opnieuw het roer om toen hij zich definitief in Parijs vestigde, van waaruit zijn werk zich nog steeds verspreidt. En net zoals zijn leven één lange reis was, gekruid met ontdekkingslust, lef en visuele en auditieve bevrediging, weerspiegelt zijn werk de gelukzalige verstrooiingen van een avonturier in de kunst die nooit stilstaat voor uitdagingen. Want Antonio Seguí heeft een levendige blik waarmee hij de onbetamelijkheden van alle CCleven op deze wereld van gekken en soms ook van schoften ontleedt.

Zijn beeldenuniversum is opgewekt en vindingrijk, helemaal passend bij zijn warme zelf. Zijn lange levenstraject, dat verre van rustig was maar steeds sprankelde van levendigheid, intensiteit en mildheid, van verbazingwekkende verbazing, dat traject van de Argentijnse kunstenaar kunt u mee bewandelen in een retrospectieve die helemaal bij hem past.

AS_1984_023©André Morain

Image