Atelier Folon

Atelier Folon is wegens inventaris tijdelijk gesloten. Aarzel niet om contact met ons op te nemen per e-mail op atelierfolon@monaco.mc of telefonisch op +32 2653 34 56.

De Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon werkte meer dan twintig jaar in een atelier in de haven van Monaco, dat hem door het Vorstendom ter beschikking was gesteld.

De Stichting die hij in 2000 in België oprichtte wil deze unieke scheppingsplaats opnieuw leven inblazen door de deuren ervan voor het publiek te openen. Het wordt een aanvulling bij het Belgische museum, er zijn schilderijen, beeldhouwwerken en foto’s te zien, maar vooral zijn werktafel, zijn penselen en zijn paletten… Kortom, het universum en de inspiratiebronnen van de kunstenaar.

Vanaf nu kunt u een afspraak maken voor een geleid bezoek. Tijdens workshops kunt u kennismaken met verschillenden technieken: aquarel natuurlijk, maar ook waterverf, pastel, collages…

IN HET VOETSPOOR VAN FOLON

In Monaco

Sculpturen – Mozaïeken – Glasramen
Folon ging in 1983 in Monaco wonen. Hij knoopte er vele vriendschappen aan. Overal in het Vorstendom vinden we werk van hem terug: de glasramen in Monte-Carlo Bay, de mozaïeken in de kapel van de Karmelieten, de Vogelfontein in de tuinen van de ambtswoning van de premier,…

In Saint-Paul de Vence

La Chapelle des Pénitents Blancs
Folon liet zich graag inspireren door ontmoetingen met kunsthandwerkslieden. De kapel van de Witte Penitenten is daar een schitterend voorbeeld van. Op vraag van het dorp St-Paul de Vence bedacht hij een groot decoratieproject ter ere van de Witte Penitenten. Een reusachtige mozaïek van 106 m², vier glasramen die verwijzen naar de opdracht van liefdadigheid van de broeders, acht schilderijen en twee sculpturen versieren de muren en het gewelf van deze kapel uit de 17e eeuw.

IN FIRENZE

De Rozentuin
Na de overzichtstentoonstelling die in 2005 in Firenze werd georganiseerd, wilde de stad graag een permanent spoor van deze ontmoeting met de kunstenaar. Tien sculpturen werden in de natuur geïntegreerd, en de site biedt ook een prachtig panorama met uitzicht op de beroemde koepel van de kathedraal Santa Maria del Fiore en de klokkentoren van Firenze.