De Affiche van Folon

27|03
-
09|01

Tentoonstelling verlengd tot 9 januari 2022

Vanaf zijn eerste affiche voor een kortfilm van Maurice Pialat in 1961 tot zijn laatste, in 2005,
ter aankondiging van zijn tentoonstelling in Florence, drukte Jean-Michel Folon (1934-2005) zijn stempel op de kunst van het affiche, waarbij hij kon rekenen op een grote publieke belangstelling.

In contrast met de producties van zijn tijd, vol foto’s en typografische spelletjes, ontwikkelt de kunstenaar een zeldzaam coherent universum, daarbij voortdurend geleid door Mies van der Rohe’s motto: Less is more.

Op basis van de elementaire lijnvoering en de gevoelswaarde van kleur – gekleurde inkt, zeefdruk of aquarel – kiest hij voor een radicale besparing op de middelen. Zijn vocabularium beperkt zich tot enkele basistekens: pijlen, figuren, maskers, ogen, handen, vogels, etc. Hij mengt ze naargelang het project, spelend met een oneindig aantal synecdoches en metamorfoses, dit alles doorspekt met humor en poëzie.

Deze tentoonstelling laat u een selectie van de mooiste en zeldzaamste affiches van de kunstenaar ontdekken, verrijkt met een onuitgegeven verzameling schetsen en aquarellen die een nieuw licht werpen op zijn creatieproces.

Reservatie

Laden in uitvoering …

Prijzen

“De Affiche van Folon”: € 8 Volwassene; € 7 Senior (+65 jaar); 5 € Student (-26 jaar); 5 € Jongeren (-18 jaar); 0 € Kind (-6 jaar).

Combiticket “permanente tentoonstelling & tijdelijke tentoonstelling”: € 15 Volwassene; € 11 Senior (+65 jaar); € 35 gezinsarrangement (2 volwassenen en 3 jongeren); 5 € Student (-26 jaar); 5 € Jongeren (-18 jaar); 0 € Kind (-6 jaar).

Publiekswerking

Een ontdekkingsboekje voor kinderen (8-12 jaar) is verkrijgbaar bij de receptie van het museum.
In de vorm van spelletjes en aan de hand van vraag en antwoord begeleidt dit boekje de kinderen doorheen de tentoonstelling waarbij ze de sleutels in handen krijgen om een affiche te ontleden en de boodschap achter de fundamentele tekens die Folon gebruikt te achterhalen.

Op verzoek worden rondleidingen georganiseerd, conform de sanitaire maatregelen die van kracht zijn.

Wij danken Wallonië, Waals-Brabant, de CGT, Bank Delen, de Nationale Loterij, La Première, Musiq’3, Le Soir, Le Soir Mag en TVCOM voor hun steun.