FOLON PHOTOS GRAPHIQUES

26|05
-
25|11

De schilder, de tekenaar, de beeldhouwer, de affichemaker Folon kennen we al. Dankzij de documenten die door de familie aan de Stichting Folon werden geschonken en die tot dusver nooit in het openbaar werden gebracht, krijgt het publiek nu ook de gelegenheid om de kunstenaar via foto’s te leren kennen.

De lens van Folon ving, als een trouwe metgezel, al heel vroeg de sfeer van de stad en de symbolen van het grafische vocabularium ervan: pijlen, wegen, gezichten, maskers, enz.

De fotografie is alomtegenwoordig in de opbouw van zijn visuele opvattingen. Ze is het uitgangspunt of de inspiratiebron, en onlosmakelijk verbonden met het werk van de schilder. Het oog van de fotograaf legt het idee vast, tegelijk met een schets op papier.

Andere, meer persoonlijke foto’s, vangen intieme momenten met zijn tijdgenoten Pierre Alechinsky, César, Federico Fellini, Milton Glaser, David Hockney, Yves Montand, Saul Steinberg,…

De tentoonstelling zal ook portretten tonen van de kunstenaar aan het werk of in zijn dagelijkse leven, door vele andere fotografen vereeuwigd: Henri Cartier Bresson, Jacques-Henri Lartigue, Jeanloup Sieff, Giorgio Soavi, André Villers, Thierry Renauld, Colette Portal…

250 tentoongestelde of geprojecteerde clichés zullen ons een nog beter inzicht verschaffen in de methoden en in de samenhang van Folons werk.

RONDLEIDINGEN

14:00 – 16|09 – 21|10 – 04|11
Info & Res:  info@fondationfolon.be

UITGAVE

Folon Photos Graphiques
LES CAHIERS DESSINES, 128 p.
Directie: Frédéric PAJAK
Inleiding :  Philippe GARNIER