Folon. Un rêveur engage

18|03
-
03|07

Tijdelijke tentoonstelling in het Musée Tomi Ungerer-Centre international de l’Illustration in Straatsburg. Tot 3 juli 2022.

Deze tentoonstelling, opgedragen aan de Belgische ontwerper Jean-Michel Folon (1934-2005), schetst 40 jaar veelzijdige creatie, dankzij 150 originele werken en documenten. Ontdek de onverwachte en weinig bekende aspecten van deze kunstenaar, die maar al te vaak wordt geassimileerd met zijn kredieten voor de Franse televisiezender Antenne 2.

Het is in het register van satirische tekeningen dat het werk van Folon volledig is ingeschreven: hij heeft getracht het grote kwaad van de hedendaagse samenleving te illustreren met gediversifieerde uitdrukkingswijzen. Zijn kritische kijk op de wereld komt des te meer naar voren als hij een sobere lijn in zwarte inkt gebruikt, een techniek die hij afwisselt met die van aquarel. Hij was vooral geïnteresseerd in de plaats van de mens in zijn omgeving en creëerde hiervoor een personage, dat een fetisj is geworden, dat evolueert in een labyrintisch en gemechaniseerd universum. Hij zette zich ook in voor politieke en sociale doelen, zoals blijkt uit zijn persillustraties voor The New Yorker, Time en L’Express, en zijn posters, onder meer voor Amnesty International en de Verklaring van de Rechten van de Mens. Oorlog, kernenergie, geweld en totalitarisme in al hun vormen vormen een iconografie die herhaaldelijk voorkomt in Folon.

Musée Tomi Ungerer — Centre international de l’Illustration
Villa Greiner / 2, avenue de la Marseillaise, 67000 Strasbourg.
Uren: 10.00 tot 18.00 uur Dinsdag gesloten
Tel. +33 3 68 98 50 00