Tomi Ungerer. L’enfant terrible

12|03
-
26|06

Tomi Ungerer (1931-2019) is een bekende naam in de wereld van de jeugdliteratuur (denk aan het onvergetelijke De drie rovers, het beroemde De maanman…) en dringt zich op als een van de toptekenaars van de tweede helft van de 20ste eeuw. Zijn grenzeloze nieuwsgierigheid en feilloos engagement liggen aan de basis van een scherpzinnig, doortastend, provocerend en veelzijdig oeuvre dat reikt van de politieke satire tot de erotische voorstelling.

Ungerer groeit op in de Elzas tijdens de nazibezetting en draagt levenslang het stigma mee van een ontwrichte kindertijd. In 1957 vertrekt hij, zoals talrijke Europese kunstenaars, richting Verenigde Staten om daar zijn geluk te beproeven. Zowel succes als teleurstelling zijn er zijn lot. Als fervente verdediger van de vrije meningsuiting, geeft hij onomwonden uiting aan zijn wereldvisie via ongemeen harde en aangrijpende affiches en tekeningen. Na een verblijf in Nova Scotia vestigt hij zich in Ierland terwijl hij onafgebroken de talrijke aspecten exploreert van zijn creativiteit. Het resultaat van zijn zoektocht is een virtuoos, immens en onmogelijk te klasseren oeuvre.

In partnerschap met het Musée Tomi Ungerer-Centre international de l’Illustration (Straatsburg), nodigt de Fondation Folon u in de lente van 2022 graag uit voor een kennismaking met deze prominente kunstenaar. Een indringende tentoonstelling die uitpakt met een honderdtal emblematische tekeningen en affiches van Ungerer, iedere vorm van onverschilligheid is uit den boze.

Bij de tentoonstelling hoort een geïllustreerde en gedetailleerde brochure. Door F. Pajak en T. Willer. 5,50€

Reservering

De tentoonstelling wordt niet aanbevolen voor kinderen onder de 12 jaar. Voor kinderen wordt in juli-augustus 2022 een tentoonstelling-workshop “Trois Brigands” aangeboden.

Laden in uitvoering …

Met de steun van Wallonië, Waals-Brabant, de CGT, Bank Delen, de Nationale Loterij, La Première, Musiq’3, Le Soir, Le Soir Mag, TVCOM en ENSAV La Cambre.