“UNIVERSI LEGGERI – FOLON, LA VITA È UNE VIAGGIO” – Extramurale tentoonstelling

10|07
-
14|11

De tentoonstelling Universi Leggeri – Folon, la vita è une viaggio, vrucht van de samenwerking tussen de gemeente Viareggio, het Fondazione Festival Pucciniano en de Fondation Folon, is tot 14 november te ontdekken in de Galleria d’arte moderna e contemporanea in Viareggio.

Zo’n zeventig werken van Folon – lijntekeningen, gekleurde inkten, gravures, aquarellen en sculpturen – rond het thema reizen, in vier verschillende hoofdstukken. De innerlijke reis illustreert het denkbeeldige dat verwijst naar twijfel of dromen, de onmogelijke reis hekelt de inzet van de mens tegenover de wanorde van de wereld en de grote reis verbeeldt de poëzie en de schoonheid van onze planeet. De vierde lyrische reis ten slotte is die van de kunstenaar in 2003, toen hij op verzoek van het Fondazione Festival Pucciniano de decors creëerde voor La Bohème van Giacomo Puccini. De toeschouwers die de kans kregen om de voorstellingen bij te wonen, herinneren zich dit moment van unieke poëzie nog. Het kleurrijke tafereel en de aquarellen geprojecteerd op een groot scherm dat afstak tegen de lucht en het water van het meer, vormden met de aria’s van de beroemde opera een magisch ballet.

Folon had al heel vroeg een liefdesaffaire met het land van Dante, Fra Angelico, Michelangelo, Morandi, Fellini… Omringd door zijn medeplichtige vrienden, ontdekte hij het en zag het van zo dichtbij mogelijk. Ten eerste genoot hij van de Serene, wiens schaduwen en wateren worden weerspiegeld in de trillingen van zijn aquarellen.

Ten slotte bezwijkt de kunstenaar voor het landschap en het zachte licht van Toscane dat sommige van zijn composities doordringt: de glooiende heuvels bezaaid met cipressen, de gecanneleerde torens en de okertinten die kenmerkend zijn voor de regio. Een wederzijdse aantrekkingskracht bracht hen regelmatig bij elkaar. We herinneren ons de prachtige tentoonstellingen in Pietrasanta, Lucca of de overzichtstentoonstelling in Florence in 2005, waar hij zijn laatste opus afleverde.

Vandaag is de Fondation Folon blij en vereerd om terug te keren naar vriendelijke landen voor deze tentoonstelling met reisthema, als eerbetoon aan de kunstenaar.