“In een tekening is het wit even belangrijk als het zwart. We hadden het over zwarte humor; ik denk dat er zoiets bestaat als witte humor”, aldus Folon in een interview met journalist Jacques Michel (Le Monde, 12-01-1972)
Folons eerste artistieke idioom was het tekenen met pen en gewassen Oost-Indische inkt op wit papier. Radicaal eenvoudige tekeningen die getuigen van de zoektocht van de jonge artiest, geïnspireerd door Mies van der Rohes motto “Less is more”. Nadat hij eerst beïnvloed was geweest door de cartoonisten Bara, Bosc en Chaval, raakte Folon naderhand geboeid door de Roemeens-Amerikaans illustrator Saul Steinberg, die hij in 1960 in New York ontmoette. Hoewel kleur vanaf 1962 steeds meer de overhand kreeg, bleef hij zijn leven lang trouw aan de pentekening. Het archief van de Fondation Folon telt honderden tekeningen, die de visuele uitwerking van zijn ideeën laten zien.
Vanaf begin jaren 1980 werkte Folon ook met kleurpotloden. Hij maakte enkele affiches met deze techniek, die hij ook toepaste in zijn reisdagboekjes. Samen met zijn New Yorkse vriend Milton Glaser greep hij regelmatig naar een groot potlood met verschillende kleurstiften – dat zou later een van zijn ‘handelsmerken’ worden.
Meer weten:
Jean-Michel Folon, Humour blanc, voorwoord van F. Pajak, Les Cahiers dessinés, Parijs, 2018.