Olivetti
Het bedrijf Olivetti werd in 1908 opgericht in Ivrea (Noord-Italië) en ontpopte zich tot een van ’s werelds grootste producenten van typemachines en rekenmachines, alvorens over te stappen op computers. Tussen 1932 en 1960 leidde Adriano Olivetti, de zoon van de oprichter, het bedrijf naar internationaal succes, waardoor de naam synoniem werd met uitmuntendheid en innovatie. Daarnaast stond het concern stil bij kwesties als materiële vooruitgang, technische efficiëntie en de ethiek van verantwoordelijkheid.

De ontmoeting met Folon
In de In de jaren 1960 deed Olivetti, onder impuls van artistiek directeur Giorgio Soavi, een beroep op jonge kunstenaars om zijn reclamecampagnes te lanceren. Zodoende promootte het impliciet het imago van een bedrijf met feeling voor communicatie, dat zich bewust was van de culturele toegevoegde waarde van kunst. De samenwerking met Jean-Michel Folon is daarvan een emblematisch voorbeeld. Na een eerste kennismaking in 1962 plaatste Soavi in maart 1965 zijn eerste bestelling bij Folon, voor een affiche over de Lettera 32, Olivetti’s nieuwe draagbare typemachine dat het Lettera 22-model moest vervangen. Soavi liet hem een exemplaar toesturen vanuit Olivetti’s Franse vestiging in Parijs, zodat hij de typemachine kon uitproberen. Die de eerste opdracht was de start van een lange samenwerking – en een hechte vriendschap – met Giorgio Soavi, waarbij ook andere kunstenaars zoals o.m. Bob Blechman, Milton Glaser en Pierre Alechinsky betrokken werden.

Curatoren Paola Mantovani, Marcella Turchetti met medewerking van Fondation Folon.

Tentoonstellingsontwerp van Museo Civico Garda en Associazione Archivio Storico Olivetti in Ivrea, Italië, in samenwerking met de Fondation Folon en Design Museum Brussels.