A journey in Brussels

Komend voorjaar eert Brussel de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon (1934-2005).
Zijn negentigste geboortejaar wordt gevierd met tal van evenementen en tentoonstellingen.

Van februari tot september bieden drie Brusselse musea en de Fondation Folon het publiek de kans om de vele facetten van die veelzijdige kunstenaar te herontdekken. Folon blonk immers uit in een opvallend groot aantal technieken: als tekenaar, illustrator, schilder, dichter en beeldhouwer doorbrak hij, tegen de dominante artistieke trends van zijn tijd in, de grenzen tussen de verschillende genres.

Lees meer over Jean-Michel Folon

21.02 › 21.07.2024

Magritte · Folon

Magritte Museum.

Folon ontdekte Magritte toen hij twintig was. Een ware openbaring: “In de schilderkunst mag echt alles. Zelfs mysteries uitvinden”, zei hij daarover. De tentoonstelling slaat bruggen tussen het werk en de beeldtaal van deze twee grote Belgische kunstenaars, met aandacht voor hun overeenkomsten en hun bijzonderheden.

Tickets

10.04 › 15.09.2024

Olivetti · Folon

Design Museum Brussels.

Bijna drie decennia lang onderhield Folon een intense artistieke samenwerking met het Italiaanse bedrijf Olivetti. Dit in 1908 opgerichte concern was een van de meest vernieuwende bedrijven van de 20ste eeuw: het ontwikkelde onder meer de legendarisch geworden typemachines, introduceerde een opvallend modern sociaal bedrijfsmodel en onderhield nauwe banden met de kunstwereld.

TICKETS

20.03 › 29.09.2024

Folon Insoliet

Autrique Huis Schaarbeek.

Tot eind september verblijft de in Brussel geboren kunstenaar Jean-Michel Folon (1934-2005) in het majestueuze doch intieme kader van het Autrique Huis in Schaarbeek. Van de kelder tot de zolder zijn er allerhande werken en voorwerpen te zien die Folon, een verwoed verzamelaar, zijn leven lang op rommelmarkten tegenkwam.